Kaj Rietberg

Mountainbike en Front-end enthousiast

Fronteersconf 2018

Datum geplaatst:

Fronteersconf 2018 was een kwalitatief goede conferentie. Alles is altijd goed geregeld, sprekers zijn altijd goed. Maar wat dit jaar wel bijzonder maakte is dat er voor mij weinig bekende namen stonden, maar deze poersonen zetten goede talks neer. Misschien juist doordat ze onbekender zijn verwacht je minder, maar is het juist ook weer interessanter om naar ze te luisteren.

Zaken die er uitsprongen waren: sterke presentaties (niet allemaal even interessant voor mij, maar presentatoren deden het goed), presentaties met verhalen zijn fantastische presentaties (je wordt meegezogen in het verhaal en wilt aleen maar meer horen), storytelling wordt steeds groter en belangrijker.

Leerpunten

Hier een opsomming van punten die ik interessant, belangrijk, wetenswaardig of wat dan maar vond van Fronteersconf 2018.

Keynote (The Secret Life of Comedy)

Dit jaar startte Espen Brunborg Fronteers 2018. Dit was vooral een inspirerende talk. De wijze les hierbij is dat het belangrijk is naast standaard dingen te doen ook eens te verrassen in designs. Ga niet uit van een bepaalde stroming, maar meng zaken van verschillende stromingen met elkaar.

Stop wat comedy in je design/ website. Wees creatief, meng verschillende vormen.

Persuasion (I put a spell on you)

Een talk van Chiara Aliotta. Ze maakt met hele fijne lijnen hele mooie tekeningen (o.a. van Smashing Book 6 heeft zij alle afbeeldingen gemaakt). In haar talk ging ze in op het overtuigen en verleiden van mensen met je website.

Als designer heb je veel macht, het overtuigen/ verleiden van bezoekers op een website kan je doen met goede bedoelingen, maar ook met kwade bedoelingen. Je kan mensen verleiden tot aankopen die ze niet nodig zijn of ze zaken voorschotelen die niet waar zijn, maar dat wel lijken. Het overtuigen van mensen dat jouw product de beste is of een goede aanvulling op hun leven kan geen kwaad als het een goed en eerlijk product is. Zorg als designer er voor dat je ethische keuzes maakt.

Ze verwees naar het boek van Cialdini, hij spreekt van 6 principles of persuasion.

Het mooie van haar presentatie vond ik de manier waarop ze theorie verweefde met praktijk voorbeelden waarbij ze ook weer kort de theorie herhaalde in de afbeelding.

Slides

I put a spell on you from Chiara Aliotta

Accessibility (But my site looks fine! en Get Your Priorities Straight en The ā€œCā€ is for Accessibility)

Laura Carvajal is Principal Engineer bij The Financial Times. Eerder was ze accesibility lead van de online versie. Hiermee heeft ze ervaring opgedaan om ons te helpen het beter te doen voor mensen die dit nodig zijn. De talk van Heydon Pickering was gericht op inclusifiteit en die van Eva Ferreira.

Gebruik :focus-visible en anders de polyfill. Zorg er voor dat toetsenbord gebruikers kunnen zien waar ze zijn. Test je website zonder muis. Dit is iets wat ik meer moet doen. Bij sommige websites kan je switchen naar een andere browser. Maar wat als je door je handicap dit niet kan. Zorg er voor dat het in verschillende browsers werkt. Zet altijd een href in een link. Denk aan prefers-reduced-motion te gebruiken. Er kunnen mensen zijn die niet goed tegen beweging kunnen. Denk aan kleurenblinden door een goed contract te gebruiken. Het taal niveau is niet voor iedereen gelijk. Gebruik dus niet te lange zinnen en moeilijke woorden. Geldt voor mensen die de taal niet als moedertaal hebben, maar zeker ook voor mensen die dit wel hebben.

Belangrijke punten die ik uit deze preso's haalde: Als ontwikkelaar hoef je maar op een paar punten te letten, doe dat dan ook. (Geldt ook voor mijzelf). Haal de outline niet weg, behalve als je die vervangt en maak er dan iets moois van. Pas op met flex & order, bij tabben door een pagina werkt dat niet en is volgorde anders. Zorg er voor dat het toegankelijk is, wie zit er te wachten op super subtiele design elementjes. Heydon sprak hierover en zorgt weer even voor de relativering. Ook in wat je als front-end ontwikkelaar allemaal moet kunnen. Zorg er eerst voor dat je de basis kent.

Fonts Fonts Fonts

Interessante talk van Chris Lilley. In een @font-face aanroep kan je de unicode-range aangeven. Hierdoor worden alleen die uncicode types in dat font weer gegeven. We hebben nu fonts die in 1 betsand bestaan. Hierdoor hoef je minder fonts in te laden en alle styling mogelijkheden zitten in het font. een font-weight: 123; is gewoon mogelijk, eerder was dat hele honderdtallen.

Algemene leerpunten

  • Stop in je portfolio alleen zaken waar je met passie aan hebt gewerkt. Dat zorgt er voor dat je hierop gekozen wordt en dat je doet wat jij wilt.
  • Het web kan je gebruiken voor alles. Ook A/V artists.
  • Storytelling is de big thing.
  • Wat doe je als ontwikkelaar als je iets moet schrijven of stylen waar je niet achter staat?

Interessante boeken:

Tools

Interessant links:

Wil je reageren op dit bericht, hit me up on Linkedin of mail mij kaj@kajrietberg.nl.