Kaj Rietberg

Mountainbike en Front-end enthousiast

Datavisualisatie met kaarten

Datum geplaatst:

Datavisualisatie kan middels grafieken, maar je kan ook gebruik maken van kaarten. Het laat middels een kaart zien waar het te visualiseren onderwerp te zien is of welk gebied het over gaat. Dit kan veel duidelijk maken over de spreiding in een gebied, land, werelddeel. Er zijn verschillende type kaarten, om meer te weten te komen over kaarten kan je het artikel van Map School lezen.

Voor het werken met datavisualisaties en kaarten zijn er meerdere tools beschikbaar. Ik heb LeafLet en D3 een beetje getest waarbij ik D3 heb gebruikt voor een kaart in het dashboard dat ik voor de VoorzieningenWijzer aan het bouwen was. Ik schrijf hier kort over beide tools en heb een opsomming met interessante links over het onderwerp datavisualisatie en kaarten.

LeafLet

LeafLet is een javascript library waarmee je kaarten en data online kan zetten. Deze tool is puur gebouwd om alleen dit te doen, dit in tegenstelling tot het hierna genoemde D3. LeafLet heeft al verschillende functies uitgedacht zodat je dit zelf niet hoeft te doen. Met deze functies kan je kaarten online tonen, data op de kaarten tonen, popups plaatsen, markers plaatsen, cirkels en polygonen en lijnen plaatsen.

Met LeafLet kan je goed dynamische kaarten tonen. Het idee achter deze library is een lichtgewicht library te bouwen, waardoor deze makkelijk te gebruiken moet zijn doordat er niet te veel toeters en bellen bij komen kijken. Extra functionaliteiten kunnen toegevoegd worden middels plugins.

Je zal verschillende websites tegenkomen die LeafLet gebruiken, zoals de website van de ANWB Camping zoek website.

D3

D3 is de tool voor het bouwen van custom datavisualisaties. Je kan D3 ook gebruiken voor een datavisualisatie met kaarten en dan vooral statische kaarten. Hoeft er vanuit de gebruiker geen interactie plaats te vinden, is D3 een goede optie om te gebruiken. D3 heeft verschillende functies ingebouwd die je kan gebruiken: D3 API.

Interessante bronnen

Tools:

Meetups:

Workshops/tutorials:

Bedrijven:

Kaarten:

Wil je reageren op dit bericht, hit me up on Linkedin of mail mij kaj@kajrietberg.nl.